Glasshusets Historia

På platsen där Glasshuset ligger låg tidigare en sommaraffär, Klittervägens livs, under många år.

År 2004 bestämde sig Peggen Andersson för att köpa den gamla sommaraffären, riva den och bygga upp ett Glasscafé, ett liknande café som hans gode vän Gert-Elis hade i Träslövsläge utanför Varberg. Ett café där man hade som specialitet att baka rånen på plats.

Det nybyggda Glasscaféet stod färdigt sommaren år 2004. Peggens Glasscafé Tre Toppar hette det då. När man öppnade portarna den kommande säsongen, år 2005, hade man dessutom bytt upp sig till den lokala glassen SIA-glass. Namnet på caféet blev nu Peggens Glasscafé.

Sommaren 2010 tog bytte verksamheten ägare. Peggens Glasscafé fortsatte sälja SIA-glass och rånen fortsatte bakas på plats. Numera bakas rånen enligt Gert-Elis välbevarade gamla originalrecept.

2011 bytte Peggens Glasscafé namn till Glasshuset.

Historia
Historia Historia
Skrea Strands Historia

Området var till och med 1800-talet obebyggt så när som på några torp och fiskarstugor. För att få stopp på sandflykten planterades martallsskog 1913.

Under 1900-talets början togs stranden mer och mer i anspråk för semester och rekreation. Fritid och semester som länge hade varit förbehållet de välsituerade började nu sprida sig till de lägre samhällsklasserna. Falkenbergs stadsläkare Krikortz var en av dem som förespråkade sol och bad i sin kamp mot tuberkulosen.

Badstugor, ämnade för omklädning, uppfördes på stranden och sommarhus började byggas. De första badstugorna byggdes under seklets början och 1914 ska det ha funnits ett tiotal badstugor. Dessa uppfördes på pålar på stranden eftersom marknivån växlade. På 1920-talet hade antalet stugor ökat till cirka 100. Under 1930-talet flyttades samtliga badhytter till området ovanför stranden istället för att de skulle stå på stranden. På 30-talet var antalet badstugor cirka 300 och idag finns ungefär 1600 badstugor. Till en början användes stugorna mest för ombyte men började sedan nyttjas även för övernattning. En ökning av stugägare långväga ifrån gjorde att behovet av utrymme och högre standard ökade. Många stugor byggdes under 1930-talet, det decennium då två veckors lagstadgad semester blev en realitet Falkenberg utvecklades till en bad- och semesterort, och badstugorna har kommit att bli något av en symbol för detta.

Under 1920-talets början byggdes en kiosk och kaffestuga med dansveranda invid stranden och på 1930-talet byggdes café, pensionat, hotell och restaurang. År 1933 stod det nya Saltsjöbadhuset färdigt. Tre år senare, 1936, byggdes Falkenbergs Badhotell AB, kallat Strandbaden. Byggnaden i trä fick ett tydligt funktionalistiskt formspråk. Badhotellet brann ner 1958, byggdes upp i trä igen och brann på nytt 1964. Ett par år senare byggdes det återigen upp, denna gång helt i betong. Strandbaden byggdes om på 1990-talet några år senare anlades en ny kraftigare badbrygga. Klitterbadet byggdes 1969 och överbyggdes i början av 1980-talet. Badet samverkar med flera andra anläggningar som Strandbaden, Falkenbergs tennisklubb m.fl. i att erbjuda ett heltäckande utbud. Skreabaren byggdes 1950. Anläggningen har under åren, via många mindre förändringar, helt ändrat utformning. Byggnaden var vid uppförandet ett fint exempel på den tidens arkitektur.

Historia
Historia Historia